Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis geen druppel... Krijg het laatste Champagne nieuws direct in je mailbox!

Abonneer
  • Lorem ipsum

Vorstschade in Champagne

15 Apr 2021

Vorst in het voorjaar is in Champagne geen uitzonderlijk verschijnsel, maar in de lente van 2021 worden de wijnboeren hard getroffen. Gedurende de winter is vorst niet zo'n probleem, maar wel in de lente, wanneer de druivenstokken juist uitlopen. Opwarming van het klimaat speelt hier een rol in: zijn de winters zachter, dan beginnen de planten eerder aan hun voorjaarsgroei.

Half april daalde de temperatuur meerdere nachten achter elkaar een paar graden onder nul, en dat kan funest zijn voor de groene knopjes die juist aan de stokken zijn ontstaan. Gaan de knoppen kapot, dan verlies je een deel van je oogst.

Wat te doen? Wijnboeren hebben een aantal manieren om de schade te beperken. De wijngaarden verwarmen bijvoorbeeld: door her en der in de wijngaard vuurkorven te zetten kun je de temperatuur een beetje naar je hand zetten.
Of de druivenplanten besproeien. Klinkt gek, maar heel slim: door op tijd een dun laagje water op de stokken te laten bevriezen, creëer je een soort beschermend isolatielaagje op de knoppen.

Thibaud Brocard, in de zuidelijke Aube, besproeit zijn wijngaarden. Dat levert mooie plaatjes op (zie foto), maar hij vreest voor een verlies van ongeveer 35-40%.

In de Marne vallei meldt Eric Taillet vooral schade aan chardonnay: deze druif loopt aan het eind van de winter eerder uit, en is dus kwetsbaarder, dan meunier, die hier veel staat aangeplant.

Jerôme Dehours, op de zuidelijke oever van de Marne, heeft weinig last: hij is gespecialiseerd in meunier, en die stokken waren nog niet uitgelopen toen de vorst toesloeg. 

In Mesnil-sur-Oger valt het bij André Robert ook mee: in Côtes des Blancs was het net minder koud, een geluk voor de chardonnay druiven die hier het landschap bepalen. 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
You're under 18 years old and therefore not allowed to visit this site.
Read more