Een eeuw geleden mochten de producenten in het departement Aube geen 'champagne' op hun etiket zetten. Dit zuidelijke deel van de streek, dik honderd kilometer onder Épernay, is dan ook een geografische uithoek van de Champagne. Toch kochten de grote huizen rond Reims wel hun druiven uit deze streek: pinot noir doet het hier geweldig. 

Na strijd en flink gelobby werd bepaald dat Côte des Bar, in Aube, deel uitmaakt van de AOP Champagne. Hier vind je geen grand cru- of premier cru-gemeenten, wel eigenwijze champagnemakers met een eigen stijl die geweldige, vaak persoonlijke champagnes maken.

Thibaud Brocard is zo iemand. Sinds 2009 bewerkt hij de wijngaarden rond Celles-sur-Ource waar de familie al sinds 1932 druiven teelt. Het bedrijf nam hij over van zijn vader Pierre, die nog altijd zeer actief betrokken is. Thibauds eerste stap: alle bestrijdingsmiddelen het veld uit. In de praktijk werkt Brocard biologisch en voegt zo weinig mogelijk sulfiet toe.

Pinot noir is de belangrijkste druif in dit gebied, maar naast chardonnay kom je er ook wel pinot blanc tegen. Bijzonder, want hoewel de druif officieel is toegestaan in Champagne, is de aanplant gering. Thibaud Brocard gebruikt pinot blanc in zijn blend Tradition, en het zou ons niks verbazen als hij er nog andere plannen mee heeft.

De jonge maker benadert zijn champagnes als wijn: liefst maakt hij champagnes van één oogstjaar, één druivenras en één wijngaard, vergist op rvs of emaille (eiken vaten zijn minimaal aanwezig in zijn kelder), die vervolgens ruim de tijd krijgen om te rijpen.

Het maakt de Brocard Pierre champagnes expressief en fruitig, spannend, soms een beetje funky. Geen crowdpleasers misschien, wel wijnen die liefhebbers van 'vin nature' en van ongebaande paden in het algemeen, in hun armen zullen sluiten.

 

 

Sorteren op:
Sorteren op: