Dehours
Champagnehuis Dehours & fils kun je vinden in Cerseuil (Mareuil-le-Port), een dorpje op de zuidoever halverwege de Marnevallei die zich ten westen van Épernay uitstrekt. In deze vallei staat vooral meunier aangeplant: het is een laatbloeiende druif die goed bestand is tegen lentevorst, iets wat hier regelmatig voorkomt. Je kunt vierde generatie wijnmaker Jerôme Dehours gerust een ‘master of meunier’ noemen: zo’n tweederde van zijn aanplant bestaat uit meunier.
























De wijngaarden van het domein zijn verdeeld over 42 percelen tussen de dorpen Mareuil-le-Port, Troissy en Oeuilly. Met hun onderlinge verschillen in bodemsoort, hoogte, leeftijd, ligging op de zon en druivenras vormen ze het rijk gevarieerde basismateriaal voor de champagnes van Dehours.
Jerôme Dehours, die werkt met duurzaamheidscertificering HVE3, houdt van experiment. In 1998 begon hij een réserve perpétuelle, een solerasysteem waarmee oude en nieuwe jaargangen wijnen voortdurend met elkaar worden vermengd. Deze reservewijn geeft champagnes als Grande Réserve en Les Vignes de la Vallée een complexe, gelaagde smaak.
Daarnaast maakt Dehours meerdere champagnes van druiven uit een specifieke wijngaard: single vineyard- of lieu-dit champagnes, zoals Maisoncelle en Brisefer, die mooi laten zien dat het begrip terroir ook in de Champagnestreek een factor van belang is. Dat illustreert ook zijn serie stille wijnen die, zonder bubbels, de aanduiding côteaux champenois krijgen.
Voor liefhebbers van gerijpte, ontwikkelde smaken zijn er dan nog de oenotèque-champagnes, die een extra lange periode flesrijping hebben gekregen.
Dehours champagnes kun je omschrijven als aards, droog, hartig, gelaagd en bovenal: spannend. Dat maakt ze tot uitstekende partners op de eettafel.
Vanaf het allereerste begin, in 2016, importeert l’Atelier du Champagne Dehours, en we zijn blij te merken dat meer en meer liefhebbers én professionals in de gastronomie ontdekken hoe bijzonder deze champagnes zijn.