Doyard

Doyard

Al generaties lang bewerkt de familie Doyard wijngaarden rond Vertus, in het zuidelijkste deel van Côte des Blancs. Sinds vier generaties zijn de Doyards champagnemakers. Had vader Yannick al voor biologisch telen gekozen, zoon Charles ging verder en omarmde de biodynamisch aanpak, compleet met een paard in plaats van tractors tussen de druivenstokken. Charles werd alom gezien als een getalenteerd, visionair wijnmaker toen hij in 2017 op 31-jarige leeftijd onverwacht overleed.

Zijn jongere broer Guillaume, op dat moment werkzaam in marketing, besloot het domein te gaan leiden. Hij overziet zo'n tien hectaren wijngaard in grand cru gemeenten als Le Mesnil-sur-Oger, Avize en Cramant en premier cru gemeente Vertus. Chardonnay is de druif die hier staat aangeplant, daarnaast teelt Doyard een beetje pinot noir bij Ay. Een deel van de druiven wordt verkocht aan andere producenten, zelf maakt Doyard ongeveer 50.000 flessen per jaar. 

In de kelder liggen flink wat eiken vaten, maar het gaat om gebruikt hout: Doyard streeft naar blanc de blancs met een elegante frisheid. Malolactische vergisting wordt in de meeste wijnen tegengehouden en de champagnes krijgen ruim de tijd om te rijpen. 

De champagnes van Doyard zijn bedachtzaam en levendig tegelijk, verfijnd en complex. Is paradepaardje Vendémiaire al een hartendief van een wijn, alle cuvées laten zien wat secuur werken in wijngaard en kelder oplevert: rijke champagnes waar je even stil van wordt.

 

Sorteren op:
Sorteren op: