Egly-Ouriet
De naam Egly-Ouriet staat al lange tijd synoniem voor hoge kwaliteit. Toen Francis Egly (1962) in 1980 op jonge leeftijd het familiebedrijf van zijn vader Michel overnam, zette hij onmiddellijk in op ambachtelijkheid, en werken zonder bestrijdingsmiddelen en des te meer geduld. Met recht kunnen we Egly scharen bij de eerste generatie grower champagnemakers die de wijnregio zoveel vitaliteit hebben gegeven.
























Het domein in grand cru gemeente Ambonnay omvat ruim elf hectaren wijngaarden waarvan zo'n driekwart is beplant met pinot noir. Chardonnay en meunier vormen het kleinere deel. De meeste stokken zijn decennia oud.
Egly plukt de druiven laat, om de vruchtjes zo rijp en suikerrijk mogelijk binnen te halen. In de kelder voegt hij geen industriele gisten toe om de vergisting in gang te zetten, die plaatsvindt in eikenhouten vaten. Daar blijft de basiswijn tot in de volgende zomer in, terwijl de malolactische vergisting wordt geblokkeerd. Zo blijven de fijnen zuren behouden die tegenwicht bieden aan de volle smaak van de wijnen.
Ook in de volgende fase betoont Egly zich een geduldige maker: de champagnes blijven na de tweede vergisting minimaal vier jaar op hun gistresten in de kelder rijpen.
Tijd en geduld betalen zich uit in de smaak. De Egly-Ouriet champagnes zijn levendig en karaktervol, complex en rijp, en tegelijkertijd heerlijk droog: de dosages zijn laag. De bubbels zijn zacht en subtiel geven alle ruimte aan een wijnstijl die je Bourgondisch kunt noemen.
Of je ze nu rustig proeft, schenkt bij het eten, of nog jaren laat liggen: Egly Ouriet champagne is een groot genot in het glas.