Veuve Clicquot

Veuve Clicquot

Madame Clicquot werd geboren in Reims in 1777 en trouwde in 1789 met François Clicquot die weer de zoon was van de oprichter van het champagnehuis Clicquot. Na zijn dood werd Madame Clicquot het hoofd van het bedrijf in 1805 en begon op haar passionele manier de organisatie te leiden en een wereldberoemd merk te ontwikkelen. Ze bedacht de eerste ‘remuage tafel’ en produceerde de eerste rosé champagne. Sindsdien werd zij gezien als de “Grande Dame de Champagne” zoals vandaag de dag de exclusieve vintage champagne van Clicquot is genoemd, gemaakt uit 8 klassieke Grand Crus. In 1986 nam Louis Vuitton Veuve Clicquot over en het jaar daarna werd de groep LVMH (Moët-Hennesy – Louis Vuitton) opgericht.

Het huis Veuve bezit 390 hectare wijngaarden verdeeld over 12 van de 17 Grand Cru gebieden en over 20 Premier Crus velden. Deze noordelijk gelegen wijngaarden bestaan uit 47% chardonnay druiven, 36% pinot noir en 17% pinot meunier. Al sinds de oprichting heeft Maison Veuve een sterke relatie opgebouwd met wijnboeren in de omgeving die het mede mogelijk maken om een constante kwaliteit van wijnen aan te bieden. De bodems worden behandeld met veel respect voor de natuur, door alleen te werken met organische bemesting.

In alle jaren sinds de oprichting heeft Veuve nog maar tien kelder meesters gehad wat heeft geresulteerd in een continue huisstijl: kracht en complexiteit. De wijnen worden 5 tot 6 maanden geproefd, fermenteren vervolgens twee keer zo lang als de standaard tijd en rijpen na de toevoeging van de suikers (dosage) voor minimaal 30 maanden en vintage wijnen minimaal 5 jaar in de kelders. La Grande Dame rijpt minimaal 7 jaar.

Het motto van het huis luidt: ‘Slechts één kwaliteit geldt: de beste.'

Sorteer op:
Sorteer op: