Jacquesson

Jacquesson

Toen broers Jean-Hervé en Laurent Chiquet in 1988 champagnehuis Jacquesson in Dizy van hun vader overnamen, was dat het begin van een grote transformatie. Jacquesson was een 'klassiek' huis met een goede naam. Maar de broers wilden iets anders. Zij beschouwen champagne als wijn: gemaakt van druiven van een specifieke plek, en uit een oogstjaar dat niet hetzelfde is als het jaar ervoor.  

Ze kozen ervoor de produktie te verlagen en alle aandacht te richten op terroir: de grand cru wijngaarden van Aÿ en in Côte des Blancs, de premier cru wijngaarden rond Dizy en Hautvillers. Nu hebben ze zo'n dertig hectare in bezit, en produceren jaarlijks ongeveer 250.000 flessen. Jacquesson behoort tot de voorhoede van de grower champagne-beweging (kleinere producenten met eigen wijngaarden) en wordt algemeen beschouwd als een domein van consistent hoge kwaliteit met een heel eigen stijl. 

In de wijngaarden worden de druivenstokken strak in toom gehouden, en streven de telers naar goede rijping van de vruchtjes: met de zuren zit het in de koele regio Champagne immers altijd wel goed. 
In de kelder staat alles in het teken van geduld. Het fruit wordt met verticale 'mandpersen' voorzichtig geperst, en alleen het sap van de eerste persing gebruikt. De vergisting vindt in alle rust plaats in oude houten vaten, daarna blijft de wijn nog flinke tijd, met de eigen gist, op vat rusten. Het bottelen voor de tweede vergisting gebeurt meestal pas een jaar na de oogst.

Meest bekend van Jacquesson is de 700-serie: opeenvolgende wijnen die iets uitdrukken van het jaar waarin de druiven zijn geplukt. Reservewijn wordt toegevoegd om het specifieke karakter van dat basisjaar te versterken, niet om tot een 'huisstijl' te komen. Geen echte vintage champagne dus, maar wel ieder jaar een andere, identificeerbare wijn. Vandaar de nummers. Toen ze in 2000 met deze serie begonnen was het de 728e champagne in het produktieboek van Jacquesson. Cuvée 742 heeft 2014 als basisjaar.

De 700-champagnes krijgen zo'n vier jaar rijpingstijd in de kelder en zijn goed bewaarbaar. Vandaar dat Jacquesson een deel achterhoudt en pas jaren later, met een nieuwe degorgementdatum, op de markt brengt. De Dégorgement Tardif-champagnes hebben zo'n negen jaar kelderrijping op de eigen gistresten gekregen. Het zijn geweldig gelaagde, gerijpte en gastronomisch spannende champagnes.

Daarnaast produceert Jacquesson een reeks single vineyard champagnes: eerbetonen aan specifieke wijngaarden die al generaties lang uitstekend fruit voortbrengen.

Voor Jacquesson is champagne wijn dus, niet zozeer een luxemerk. Je ziet het terug in de sobere, grafisch sterke vormgeving van de Jacquesson etiketten.

 

Sorteer op:
Sorteer op: