Sorteer op:

RUINART

Champagne huis Ruinart is als geen ander huis.

Het is het eerste opgerichte champagne huis in 1729 en werd geïnspireerd door een vooruitstrevende monnik… Dom Thierry Ruinart was een zeer intuïtieve, vooruitziende en hardwerkende Benedictijnse monnik die leefde van 1657-1709. Toen hij 23 werd verliet hij zijn huis in Champagne om te vertrekken naar de Abdij van Saint-Germain-des-Prés, welke een van de meest invloedrijke opleidingscentrums vlakbij Parijs was. Hier werd hij blootgesteld aan de grote stad en leerde de wereld kennen alwaar hij ook te maken kreeg met ‘wijn met bubbels’ toen nog niet bekend als Champagne, maar wel al populair onder de jonge aristocraten.

Dom Ruinart had een goed oog op de toekomst en een slimme business geest. Telkens weer bleef hij zijn broer en ouderlijk huis in Champagne bezoeken en raakte ervan overtuigd dat deze ‘wijn met bubbels’ of bubbeltjeswijn een veelbelovende toekomst zou hebben. Deze overtuiging deelde hij dan ook met zijn broer en neefje.

In 1729, 20 jaar na de dood van Dom Ruinart, richtte zijn neefje Nicolas Ruinart het eerste champagne huis op, Maison Ruinart, en eerde sindsdien altijd de naam van zijn oom.

Een koninklijk besluit.

Het succes van Ruinart was mede ontstaan door een belangrijke revolutie. Op 25 mei 1728, gaf Louis XV zijn toestemming om bubbeltjes wijnen te laten verschepen in kratten met 50-100 flessen, voor deze periode waren de glazen flessen te kwetsbaar om verscheept te worden buiten de Champagne streek. Dit koninklijk besluit heeft de deuren van Europa in 1729 voor deze levendige wijn geopend. Nicolas Ruinart startte zijn eerste officiële handel in de wijn met bubbels op 1 september 1729, de eerste flessen waren bedoeld als geschenk voor de klanten die kleding en stoffen kochten, waar zijn handel eigenlijk uit bestond. Toch bleef Nicolas geloven in deze bubbeltjeswijn en zes jaar later bereikte hij hiermee zijn succes. In 1735 besloot Maison Ruinart om de kleding volledig in te ruilen voor champagne handel. Dit werd nu Nicolas zijn missie en de groei was enorm: in 1730 verkocht hij 170 flessen, in 1731 al 3000 en in 1761 al 36.000 flessen. De Ruinart familie heeft dit bedrijf 2 eeuwen in handen gehad en elke generatie zette de liefde en passie voort van Dom Ruinart en neefje Nicolas. De champagnes zijn altijd uitstekend van kwaliteit gebleven en de unieke vorm van de flessen is een eerbetoon aan de historische flessen van de 18e eeuw.

De smaak van Ruinart: Chardonnay.

Chardonnay staat voor de ziel van Ruinart. Deze druif uit de Côte des Blancs en Montagne de Reims terroirs is terug te vinden in alle cuvées. Met haar frisse aroma’s, levendigheid, puurheid en helderheid is zij het belangrijkste binnen alle wijnen. Deze delicate en fragiele chardonnay toont haar rijke geuren na een langzame rijping in de koele kalk kelders (Crayères) van huize Ruinart: 3 jaar voor non vintage wijnen en 9 tot 10 jaar voor een Dom Ruinart.