Augustin

Sorteer op:

Augustin

De familie Augustin bestaat uit eigengereide mensen. Al aan het begin van de twintigste eeuw begon de overgrootmoeder van Marc Augustin met de produktie van eigen champagne - in een tijd dat de meeste druiventelers hun oogst verkochten aan de grote huizen. In de jaren zeventig weigerde Marcs vader al bestrijdingsmiddelen in zijn wijngaarden ten noordoosten van Épernay - in een tijd dat veel boeren de opkomst van agrarische hulpmiddelen omarmden. 

Vandaag de dag bewerken Emmanuelle en Marc Augustin de familiewijngaarden. Na een dramatische oogst in 2012 schakelden ze over naar biodynamie en dat nemen ze zeer serieus: ze streven naar de kleinst mogelijke ecologische voetstap bij het produceren van hun champagnes. De maanstanden op de biodynamische kalender bepalen de momenten waarop ze de grond bewerken, de planten snoeien en de druiven plukken.

Op het domein, gevestigd in Avenay Val D'Or, staan ook andere gewassen aangeplant om biodiversiteit te bevorderen en het familiehuis wordt verwarmd met snoeiafval. De Augustins praktiseren permaculture: een ecologisch stabiel systeem waarbij het gebruik van water en land duurzaam en cyclisch is.

Voor zijn pinot noir en chardonnay druiven gebruikt Marc Augustin in de kelder emaille, terracotta en houten vaten. Afkoelen van de most en malolactische vergisting laat hij achterwege.

Met namen als 'Aarde', 'Lucht', 'Vuur' drukken Emmanuelle en Marc Augustin via de champagnes hun levens- en werkfilosofie uit: alle elementen zijn met elkaar verbonden en alleen positieve acties leiden tot harmonie.