• Lorem ipsum

Als je denkt aan een bruiloft of nieuwjaar, dan denk je aan champagne. We kennen champagne eigenlijk allemaal. We staan er echter niet bij stil wat champagne nu eigenlijk is en hoeveel soorten er wel niet zijn. Champagne kent veel soorten en smaken kunnen zeer divers zijn. Champagne is eigenlijk voor ieder persoon uniek, want elk persoon heeft zo zijn wensen en voorkeuren. In de volksmond is een champagne een mousserende wijn, maar champagne is meer dan dat! Bij L’Atelier du Champagne kun je kennismaken met zeer unieke champagnes. Lekker te drinken bij bijzondere gelegenheden of om weg te geven als uniek cadeau. Zou je meer willen weten over champagne? Lees dan verder.

Klik hier en lees meer ↓

De verschillende smaken champagne

Champagne kent veel soorten en maten. De meeste mensen kennen misschien enkele soorten zoals Brut of Demi-sec. Maar wat bepaalt nou het verschil tussen een Brut en een Demi-sec?  En wat bepaalt de unieke smaak van een champagne? Bepaalde factoren in het productieproces bepalen in grote mate hoe een champagne gaat smaken. Factoren zoals toevoeging van suiker, oogstjaren en druivensoorten, maken het verschil!

Toevoeging van suiker

Het toevoegen van suiker bepaalt veel in de productie van een champagne. Sterker nog, het bepaalt zelfs wat voor champagne het wordt. Suiker wordt namelijk gebruikt om de zuurgraad te bepalen. Dit bepaalt in grote mate de smaak en afdronk van de geproduceerde champagne. De Brut champagne is eigenlijk het meest populair en wordt daarom ook het meest geproduceerd. Er zijn echter nog andere soorten champagnes en zijn het zeker waard om te proberen! 

Over het algemeen kunnen we het soort champagne vaststellen door de toevoeging van suiker. Brut wordt geproduceerd met een toevoeging van 12 gram suiker of minder per liter. Door een laag suikergehalte wordt een relatief droge champagne gemaakt. We spreken van Extra-Sec als er 12 tot 20 gram suiker wordt toegevoegd. Een Sec champagne zit tussen de 17 en maximaal 35 gram suiker. Een Demi-Sec is een zoetere champagne met een toevoeging van suiker tussen de 35 en 50 gram per liter. Zou je nog zoeter willen? Dat kan met een Doux champagne. Tijdens het productieproces van een Doux champagne wordt meer dan 50 gram suiker per liter toegevoegd.

Verschillende oogstjaren

Een andere belangrijke factor in het productieproces, zijn de oogstjaren van de druiven en de (reserve)wijnen uit andere oogstjaren die worden toegevoegd. Samen creëren ze een unieke blend of juist de perfecte samenstelling voor de smaak die jij kent. Over het algemeen wordt bij niet-vintage wijnen verschillende soorten oogstjaren gebruikt om een constante smaak en kwaliteit te waarborgen. Bij een vintage wijn wordt enkel één oogstjaar gebruikt. 

Wil je een champagne met een zeer unieke smaak en bijzondere kwaliteit? Dan zijn er ook nog de prestige champagnes. De prestige champagnes zijn vintage en kennen alleen de beste oogstjaren. De meeste prestige champagnes zullen zich ook kenmerken door het jaartal van de oogst. 

Gebruikte druivensoorten

Uiteraard wordt er in het productieproces in verschillende verhoudingen gebruik gemaakt van de druivensoorten Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Het zijn de meest bekende druiven met een unieke smaak. De verschillende wijnhuizen gebruiken deze druivensoorten om zo hun unieke champagne te maken. Bij L’Atelier du Champagne kun je kennismaken met alle soorten champagnes van allerlei wijnhuizen.

Wanneer is champagne een champagne?

Wist je dat champagne een letterlijke verwijzing is naar een wijnproducerende streek in Frankrijk, namelijk Champagne? Enkel de mousserende wijnen uit deze streek mogen de naam champagne dragen. In de regio worden ze geoogst en geproduceerd tot champagne. De regio heeft tegenwoordig een beschermde status gekregen door UNESCO. De meeste champagnehuizen in deze regio gebruiken technieken en receptuur die 300 tot 400 jaar terug dateren. UNESCO vindt daarom dat het beschermen van deze streek van cultureel belang is. Dus een champagne is werkelijk een champagne als het komt uit deze streek!

Het drinken van champagne kent veel voordelen

Het drinken van champagne wordt steeds populairder. Dit komt mede door tv en social media. Champagne gaat namelijk gepaard met bijzondere gelegenheden. Het heeft een bepaalde elegantie en is bovendien erg lekker! Uiteraard is champagne wereldwijd gedronken bij feestelijke aangelegenheden. Wist je dat Nederlanders op Fransen na de grootste champagnedrinkers zijn wereldwijd? Naast de lekkere smaak van champagne kent het drinken van champagne nog meer voordelen.

Laag in calorieën

Wist je dat een gemiddelde glas champagne maar zo’n 80 kcal bevat? Dat is veel minder van dan een rode of witte wijn. En zeker als je het vergelijkt met bier of likeuren, bevat een glas champagne zeer weinig calorieën. Dat maakt het gelijk een bewuste keuze in jouw eetgedrag.

Boordevol antioxidanten

Wist je dat champagne ontzettend veel antioxidanten heeft? Dat komt omdat het hoofdbestanddeel druiven zijn. Antioxidanten gaan schadelijk oxidanten in het lichaam tegen. Er zijn verschillende soorten antioxidanten met deze werking, maar in druiven vindt voornamelijk het antioxidant polyfenol. Polyfenolen zijn antioxidanten die zorgen voor een goede bloeddoorstroming en helpen mee in de strijd tegen hart- en vaatziekten. 

Over het algemeen wordt rode wijn gezien als de meeste gezonde keuze als het gaat om antioxidanten. Wat veel mensen niet weten is dat champagne net zo goed is. Dit heeft alles te maken met het productieproces waarbij veel rode druiven worden gebruikt. Ook worden witte druiven gemaakt en die hebben ook een goede stof voor het lichaam genaamd resveratrol. Het is een antioxidant die bloedpropjes tegengaan en zorgen voor een verlaging van slecht cholesterol. 

De bubbels van champagne

Hou je wel van een glaasje, maar wil je de alcohol inname toch beperken? Kies voor champagne! De bubbels in champagne hebben namelijk een verzadigend effect waardoor je er sneller vol zit. Ze zorgen daarom automatisch voor een beperking van een inname van alcohol!

Verschillende prijsklassen aan te schaffen

Champagne kent veel soorten prijsklassen. Voor de meest prestige champagne zul je een hoger bedrag betalen, maar het is ook mogelijk om een goedkopere champagne te krijgen. In beide prijsklassen zul je genieten van de lekkere smaak van champagne bij bijzonder gelegenheden. Bij L’Atelier du Champagne hebben wij champagnes in elke prijsklassen. Over het algemeen staat champagne bekend als een vrij exclusief en dure drank. Niks is minder waard, champagne wordt wijd geproduceerd en aan te schaffen voor iedereen.

Maak kennis met de unieke champagnes van L’Atelier du Champagne

Op zoek naar een unieke champagne voor een bijzondere gelegenheid of een als cadeau? Ontdek dan het unieke assortiment bij L’Atelier du Champagne. In elke prijsklasse zul je een prachtige champagne vinden die je lekker kunt drinken bij een opkomende bruiloft of wellicht bij een lekker champagneontbijt voor je geliefde. Wat de gelegenheid ook is, L’Atelier du Champagne heeft een unieke champagne die erbij past.

 

Lees meer