Een druiventeler was hij al, en champagne maakte hij ook - voor eigen consumptie. In 1936 vond André Heucq het tijd voor een champagnehuis met zijn naam. Zijn kleinzoon met dezelfde voornaam koos in de jaren zeventig voor een nieuwe richting in de wijngaarden: biodynamie. Juist in een tijdperk van mechanisatie in de agrarische wereld koos de jongere André Heucq voor een groenere aanpak.

De vierde generatie, Alexandre en Fanny Heucq, volgt de ingeslagen weg en gaat verder. Het familiebedrijf in Cuisles, op de noordoever van de Marne, wekt eigen electriciteit op, vangt regenwater op en recyclet water dat in de kelder wordt gebruikt. In de wijngaarden worden koehoornpreparaten en dierlijke mest gebruikt en de Heucqs houden rekening met de biodynamische maankalender. De maan is tussen de woorden 'nature' en 'terroir' zichtbaar op de Heucq-etiketten. 

Op het etiket - dat in 2011 een nieuwe design kreeg - staat de 'H' van de familienaam centraal, zo getekend dat je er ook een '4' in kunt lezen, een verwijzing naar de vier elementen aarde, water, vuur en lucht.

De bodem rond Cuisles heeft in de bodem veel groene klei die vocht goed vasthoudt. Dat komt goed uit: Cuisles krijgt net iets minder regen dan omringende gemeenten.

Meunier is de belangrijkste druif in de Marne vallei en bepaalt grotendeels de wijnen van Heucq. Spannend sappig, rijk en verfijnd: Heucq maakt bijzondere, gastronomisch heerlijke champagnes.

 

Sorteren op:
Sorteren op: