André Robert

André Robert

Al vijf generaties is de familie Robert werkzaam in de wijngaarden van Champagne. André Robert was de eerste die, in 1960, een eigen domein kocht. In grand cru gemeente Le Mesnil-sur-Oger staat het familiehuis waar de ondergrondse gangen in 1962 voor het eerste werden gevuld met flessen met de naam André Robert op het etiket.

Kleindochter Claire is sinds 2013 onderdeel van het bedrijf dat haar vader inmiddels had overgenomen. Samen met haar man Jean Baptiste Denizart is zij nu verantwoordelijk voor de veertien hectaren premier- en grand cru-wijngaarden die vooral rond Le Mesnil-sur-Oger liggen, en met duurzaamheidscertificering HVE worden bewerkt.

Chardonnay domineert het landschap van Côte des Blancs, een heuvelrug met veel kalksteen in de bodem. Kalksteen zorgt voor goede drainage en is een bodemsoort waar chardonnay het goed op doet. In Châtillon-sur-Marne heeft de familie Robert kleine percelen waar pinot noir en meunier staan aangeplant.

De druiven van de verschillende wijngaarden worden apart gevinifieerd, en de wijnen krijgen in veel gevallen zo'n zeven maanden houtrijping. De vaten komen uit Bourgogne of zijn van lokaal eikenhout gemaakt. Met de tweede vergisting breekt een lange periode van rijping in de fles aan: André Robert gelooft in geduld. Minimaal drie jaar staat er voor de non vintage champagnes, de champagnes uit één oogstjaar blijven minimaal zes jaar in de kelder.

André Robert gelooft ook in terroir. Naast de champagnes samengesteld uit verschillende percelen, bestaat de collectie uit een aantal mooie champagnes van lieux-dits of single vineyards: specifieke wijngaarden.

De champagnes van André Robert hebben de lieflijke frisheid van chardonnay en tegelijkertijd de complexiteit en gelaagdheid die tijd en houtrijping hebben toegevoegd. Het zijn elegante, verfijnde champagnes die makkelijk aan tafel zijn in te zetten en zeker liefhebbers van een Bourgondische wijnstijl zullen bekoren. 

 

Sorteer op:
Sorteer op: